Прокладання силового кабелю у трубах застосовується у випадках, коли необхідно додатково захистити провідник від агресивного навколишнього середовища, негативного впливу вологи, механічних пошкоджень, пилу або тиску ґрунту. Особливо поширений даний спосіб прокладання при перетині підземних кабельних трас з автомобільними і залізничними дорогами, трамвайними коліями, трубопроводами, в’їздами у гаражі та двори, при ймовірності розливу агресивних рідин і металу, а також на ділянках з блукаючими струмами.

Прокладання кабелів у трубах

Труби можуть використовуватися при прокладанні кабелів у траншеях, каналах, блоках, при безтраншейному прокладанні, для прихованої і відкритої електропроводки по зовнішніх стінах будівель та всередині приміщень (під стелями, по стінах, у стінах, фундаментах, перекриттях, під підлогою та всередині інших конструктивних елементів).

Втім, найчастіше прокладання силових кабелів у трубах використовується при розміщенні провідників у землі. Застосування труб дозволяє розташувати в одній траншеї одразу кілька паралельних кабельних ліній і кожну з них захистити від можливих пошкоджень. Для монтажу можуть використовуватися металеві, пластикові, металопластикові, керамічні, азбестоцементні та інші види труб. Матеріал підбирається виходячи з особливостей ґрунту, режиму експлуатації, перетину струмопровідних жил, рівня вологи, механічного навантаження на ґрунт і загальної економічної доцільності. При цьому діаметр труби повинен бути у 2-3 рази більшим за діаметр кабелю, що знаходиться всередині.

Прокладання кабелів у трубахМеталеві труби виготовляють з міцного сплаву з належними параметрами міцності, що дозволяють витримувати тиск ґрунту. Найбільш міцними, надійними та довговічними є сталеві труби, проте їх суттєвим недоліком є схильність до корозії. З цієї причини для прокладання кабелів використовують вироби з оцинкованої сталі, найбільш стійкої до корозії порівняно з іншими металовмісними виробами. Саме сталеві оцинковані труби забезпечують найвищий ступінь захисту і обмежують вплив електромагнітного випромінювання на оточуючих. А з метою запобігання корозії, такі труби також додатково покривають спеціальними фарбами.

Використовуються металеві труби у місцях, де існує небезпека пошкодження комунікацій при проведенні земляних робіт, а також при наявності сильного тиску на лінію: над лінією проходить дорога, стоянка для машин, в’їзд у гараж, розташоване важке або вібруюче обладнання, є небезпека просідання ґрунту, зсувів та землетрусів. Прокладання силових ліній у сталевих трубах застосовується також для розведення у гарячих цехах, у разі небезпеки попадання іскор, у вибухонебезпечних та пожежонебезпечних приміщеннях. У дерев’яних будівлях або при монтажі проводів по дерев’яній обшивці допускається використання тільки металевих труб або металорукавів.

У побуті металеві труби найчастіше використовують для підведення освітлення у дерев’яних будівлях – сараях, лазнях, літніх будиночках та альтанках. А от у квартирах живлення світильників та проводку розеток виконують з використанням полімерних матеріалів.

Пластикові труби є дещо менш міцними порівняно зі сталевими, але теж забезпечують потрібний рівень захисту від механічних пошкоджень і негативного впливу навколишнього середовища. Сьогодні саме цей матеріал вважається найпрогресивнішим. Він зручний у роботі, довговічний, не схильний до корозії та гниття, дешевий, легкий, міцний, стійкий до окислення і вологи, тепло- та електроізолюючий з хорошим співвідношенням якості та терміну експлуатації.

Найпоширенішими різновидами пластикових труб є:

– полівінілхлоридні труби (ПВХ) – можуть мати одношарову або двошарову конструкцію стінок, відрізняються низькою електропровідністю, не займаються під впливом відкритого вогню і не підтримують горіння. При цьому нестійкі до ультрафіолетового випромінювання, режиму високих температур і стають крихкими у разі значного охолодження, а тому застосовуються переважно всередині приміщень;

– поліпропіленові труби (ПП) – не поширюють горіння, стійкі до підвищених і знижених температур, еластичні, здатні витримувати значні ударні навантаження. Водночас нестійкі до ультрафіолету та використовуються для прокладання електричних проводів і кабелів у приміщеннях масового користування;

– труби з поліетилену низького тиску (ПНТ) – відрізняються розширеним діапазоном робочих температур, еластичні, міцні, стійкі до ультрафіолетового випромінювання, морозів, опадів та агресивного середовища. До недоліків матеріалу можна віднести здатність ПНТ труб підтримувати та поширювати горіння. З цієї причини вони використовуються для прокладання зовнішньої електропроводки і монтажу електромереж всередині вогнестійких матеріалів: зокрема, у стяжках з бетону, цементного розчину, штробах всередині штукатурки і для прокладання в землі.

ПНТ зарекомендував себе як високоекономічний гнучкий матеріал, що чудово підходить для використання на трасах і великих територіях, а також не вимагає додаткових витрат на з’єднання.

Найбільш популярними на сьогоднішній день у споживачів є труби ПНТ і ПВХ. Існує кілька різновидів таких виробів: гладкі (гладкостінні), гофровані та двошарові (двостінні).

Прокладання кабелів у трубахГладкі труби є досить жорсткими і використовуються для монтажу прихованої і відкритої електропроводки по рівній поверхні всередині та поза приміщеннями: прокладання по фасадам споруд, всередині сильно запилених та вологих приміщень, у складських і промислових будівлях та при прихованому монтажі у стелях, стінах і підлогах, виготовлених з негорючих матеріалів.

Гладкі ПНТ труби бувають неармованими з одношарової конструкцією стінки – використовуються для прокладання кабелю у цегляних стінах, бетонних конструкціях і підлогових стяжках та двошаровими армованими сталевим дротом – застосовуються для захисту кабелів машин, верстатів та інших рухомих механізмів.

Прокладання кабелів у трубахГофровані труби, на відміну від гладкостінних, досить гнучкі і застосовуються для кріплення по нерівних поверхнях. Вони здатні обігнути перешкоду при монтажі системи будь-якої складності і використовуватися для прокладання криволінійних магістралей.

Одношарові гофровані труби виконані з рифленої поверхнею з двох сторін і використовуються для поверхневого монтажу.

Прокладання кабелів у трубахДвошарові (двостінні) вироби мають гладку внутрішню оболонку з поліетилену високого тиску (ПВТ) і гофровану оболонку з ПНТ. Така конструкція має підвищену жорсткість, що дозволяє трубі витримувати значні навантаження, а наявність гладкої внутрішньої поверхні труби дозволяє легко і швидко протягнути будь-який кабель. Це, у свою чергу, полегшує монтажний процес, забезпечує мінімальне тертя і збільшує тривалість терміну служби кабелю. Двошарові труби переважно застосовуються для прокладання в землі.

Випускають поліетиленові труби різної товщини та маси, так звані труби легкого і важкого типу. Легкі (з тонкими стінками) використовуються під час відкритого прокладання по поверхні стін або стелі, під конструкціями з гіпсокартону та в інших місцях, де відсутній прямий тиск на проводку. Важкі товстостінні застосовуються для захисту проводки, розміщеної всередині монолітних стін або горизонтальних перекриттів, для монтажу в бетоні, цементній стяжці, землі або штукатурці.

Прокладання кабелів у трубахТакож гофротруби випускають із зондом для протягування кабелю та без нього. Варіант з зондом оснащений спеціальним жорстким сталевим дротом, що суттєво полегшує протяжку кабелів та економить час на електромонтаж.

Прокладання кабелів у трубахАзбестоцементні труби сьогодні використовуються досить рідко. Вони відрізняються відносною дешевизною, хорошими ізолюючими властивостями та не схильні до корозії. Але при цьому досить крихкі і не забезпечують необхідної міцності конструкції. Монтаж таких труб доволі складний у зв’язку з великою вагою азбоцементу, а сам матеріал виділяє канцерогенні речовини, які шкідливо впливають на здоров’я монтажників. Зараз такі азбестоцементні труби використовуються переважно при влаштуванні проходів для кабельних ліній у заливних бетонних конструкціях.

Прокладання кабелів у трубахКерамічні труби виготовляються з обпаленої високоякісної глини та відрізняються міцністю, довговічністю, нейтральністю до агресивних хімічних складів, стійкістю до корозії, вологи і дуже високих температур. При цьому такі труби доволі крихкі, «бояться» сильних ударів, підвищеного тиску і дуже низьких температур, що додатково ускладнює їх монтаж. А також дуже дорогі і застосовуються досить рідко.

Існують також чавунні, бетонні та залізобетонні труби, які також застосовуються для прокладання кабелів доволі рідко через їх велику вагу і складний монтаж.

Труби з пластмаси, кераміки та сталі з’єднуються між собою спеціальними муфтами, фітингами або манжетами.

Монтаж кабельних ліній у трубах починають з розмітки і підготовки траси. У випадку їх прокладання в землі правила влаштування електролінії, глибина закладення, облаштування піщаної подушки, засипка та інші параметри будуть такими ж, як і при звичайному прокладанні у траншеях.

При прокладанні трубної електропроводки всередині будівель та споруд і на зовнішніх стінах на початковому етапі проводять попередні заміри елементів труб, складають замірний бланк для замовлення трубних заготовок та встановлюють опорні конструкцій і деталі кріплення труб. Далі виконується заготовка труб, що передбачає їх нарізку, згинання, підготовку і маркування прямих та кутових елементів. Наступним етапом робіт є прокладання труб. Воно повинно виконуватися таким чином, щоб виключити скупчення у трубах вологи або конденсату та потрапляння пилу, масла і емульсій. Для цього виконують ухили труб до спеціально встановлених протяжних коробок для стоку конденсату, а місця з’єднання труб ущільнюють. Без ущільнення допускається виконувати з’єднання труб при відкритому прокладанні у вологих та сухих незапилених приміщеннях.

При відкритому прокладанні одиночні труби кріплять скобами з однією або двома лапками. До опорних конструкцій труби кріплять скобами, хомутами та накладками. У разі прихованого прокладання труби у борознах «приморожують» алебастровим розчином з наступним закладенням штукатуркою. У підлогах і фундаментах труби кріплять до сталевої арматури або спеціальних опор.

Після виконання прокладання, з’єднання і кріплення труб проводять монтаж проводів та кабелів у трубах. Попередньо перевіряють надійність з’єднання та кріплення труб, знімають заглушки з кінців труб, продувають їх стисненим повітрям для видалення сміття та вологи, встановлюють на кінці сталевих труб пластмасові втулки і затягують у труби сталевий дріт (трос або канат) за допомогою якого і протягують кабелі всередину труб. У разі необхідності трос або канат може кріпиться до лебідки. Усі з’єднання та відгалуження проводів і кабелів виконують у сполучних і відгалужувальних коробках.

Як бачимо, монтаж кабелів у трубах – процес досить трудомісткий, що безумовно підвищує вартість прокладання. Проте перевагами даного способу є відмінний захист провідників від агресивного впливу різних чинників, механічних пошкоджень, корозії, мінімізація ризику загорання, а також порівняно повільний знос окремих елементів електрообладнання та тривалий термін експлуатації усіх компонентів мережі.