Важливість надійного електропостачання у сучасному світі важко переоцінити, адже від нього залежить не лише комфорт нашого існування, а й безпека та життя людей. Саме для забезпечення пожежної безпеки сьогодні повсюдно в системах електропостачання використовуються вогнестійкі кабелі. Це унікальні стійкі до вогню вироби, які позначаються маркуванням FR – Fire Resistance, що у перекладі з англійської означає вогнестійкість.

Вогнестійкі кабелі

Вогнестійкістю називається здатність кабелю працювати певний час, перебуваючи у зоні відкритого вогню та після згасання полум’я, і виражається в хвилинах. Це один з найважливіших параметрів, що відповідає за «живучість» будь-якої електричної системи у разі пожежі.

Значення цього фактора важко переоцінити. Адже, різні аварійні системи, наприклад пожежогасіння, звукового оповіщення чи освітлення, повинні бути вкрай стійкими, щоб працювати без перебоїв у разі виникнення небезпеки. При пожежах всередині будівель вони повинні забезпечити працездатність насосів, що подають воду для гасіння вогню, закривання і відкривання дверей, евакуаційних ліфтів та іншого обладнання протягом часу, достатнього для повної евакуації людей в безпечну зону. У разі пожежі в метро або автодорожніх тунелях шанси на виживання пасажирів значною мірою залежатимуть від вентиляційної системи. Вона повинна якомога довше залишатися працездатною, забезпечуючи витяжку диму та газів. Відповідно енергопостачання зазначених систем повинно включати елементи з підвищеною надійністю, а кабелі, що його забезпечують – відповідати певним вимогам.

Так, негорючий вогнестійкий кабель повинен:

– запобігати подальшому поширенню вогню (він не повинен горіти, а має плавитися, погашаючи іскри);

– виділяти мінімальну кількість диму та токсичних продуктів при горінні;

– володіти малою корозійною активністю продуктів горіння;

– надавати можливість прокладання групових мереж.

Вогнестійкі кабелі

Сфера застосування вогнестійких кабелів

Зазначеним вимогам відповідають сучасні безгалогенні вогнетривкі кабелі. При виготовленні їх перших різновидів у якості вогнестійких елементів використовували слюду, склотканини, базальтові нитки та інші негорючі матеріали. Вироби мали складну конструкцію та тривалу технологію виготовлення і, відповідно, були дуже дорогими й застосовувалися виключно на стратегічно важливих об’єктах – атомних електростанціях, хімічних комбінатах, у метрополітені та подібних місцях. Однак розвиток і застосування нових технологій зробили кабельну продукцію цього виду дешевшою і доступнішою, що значно розширило сферу її застосування.

Найчастіше вогнестійкі кабелі застосовуються при монтажі систем, які знаходяться на об’єктах з підвищеними вимогами до пожежної безпеки. Сьогодні вони є основою сучасних ліній охоронної та пожежної сигналізації. Широко застосовуються у системах автоматичного пожежогасіння, освітлення аварійних виходів, постачання електричним струмом двигунів примусової вентиляції, захисту від утворення диму, виявлення вогнищ загорання, звукового оповіщення про надзвичайні ситуації, управління евакуацією людей, протипожежного водопроводу, евакуаційних ліфтів та інших системах життєзабезпечення, збереження працездатності яких в умовах пожежі необхідне на час проведення евакуаційних заходів.

Вогнестійкі кабелі

Сфера застосування вогнестійких кабелів величезна. Це різноманітні громадські будівлі, лікарні, школи, готелі, аеропорти, метро і автодорожні тунелі, підземні та наземні залізничні станції, торговельні та розважальні центри, кінотеатри, а також морські судна.

Fire Resistance кабелі також застосовуються в усіх місцях підвищеної вибухо- і пожежної небезпеки (приміром на нафтогазових платформах), при прокладанні проводки у лазні та сауні, встановленні електричних плит, духовок і побідного обладнання, а також у спеціальних системах, що забезпечують збереження матеріальних цінностей.

Вогнестійкі кабелі виділяють набагато меншу кількість диму при пожежі, ніж звичайні, а їх безгалогенні різновиди також характеризуються мінімальною токсичністю продуктів горіння та не виділяють корозійно-активних газоподібних речовин при горінні. З цієї причини їх також часто використовують у приміщеннях, де встановлені дорогі електронні пристрої. Наприклад, у центрах обробки даних та серверних. А протягом останніх років кабельну продукцію цього типу почали використовувати і для монтажу домашньої проводки у приватних будівлях, будинках та квартирах.

Вогнестійкі кабелі

Конструктивне виконання вогнестійких кабелів

Вогнестійкий кабель традиційно складається з струмопровідних жил, найчастіше мідних, ізоляції та оболонки. Він може бути захищений від електромагнітних перешкод сторонніх пристроїв алюмінієвим екраном або відрізнятися підвищеним рівнем стійкості завдяки наявності броні зі сталевих оцинкованих стрічок. А вогнестійкість такого виробу забезпечує особливість його ізоляції. Найчастіше вогнетривкі кабелі виготовляють у двох варіантах виконання.

Варіант перший – кабелі з ізоляцією на основі склослюдиніта. Такі вироби відрізняються відмінними вогнестійкими характеристиками та виготовляються з додатковим захисним елементом у вигляді слюдяних стрічок. Слюдовмісні стрічки, як правило, являють собою основу зі скловолокна або полімеру із закріпленим на них шаром слюди. Вони накладаються поверх струмопровідних жил у вигляді обмотки та виконують функцію вогнезахисного бар’єру. Будучи стійкими до впливу високих температур, cлюдовмісні стрічки не руйнуються під впливом вогню, перешкоджають пошкодженню жил відкритим полум’ям, поглинають токсичні елементи диму та дозволяють кабелю підтримувати працездатність протягом певного часу.

Варіант другийкабелі з ізоляцією з кремнійорганічної керамоутворюючої силіконової гуми. Під дією полум’я силіконова гума згорає, утворюючи вуглекислий газ, воду та двоокис кремнію. Останній залишається на струмопровідній жилі у вигляді керамоподібного електроізоляційного шару, огортаючи її та дозволяючи проводити електричний струм навіть під час пожежі. Саме цей щільний гідрофобний шар перешкоджає контакту жил між собою і забезпечує вогнестійкість кабелів даного типу.

Керамооутворюючий матеріал також стійкий до механічних впливів і вібрацій. Тож захисна керамічна оболонка не пошкоджується навіть у разі виникнення високих механічних навантажень, що додає вогнестійким кабелям додаткової надійності.

Кремнійорганічна гума не містить галогенів, характеризується дуже низьким вмістом шкідливих речовин у продуктах горіння, не створює агресивного середовища та здатна до самозгасання. Серед переваг цього ізоляційного матеріалу також слід відзначити його гнучкість, що гарантує просте і якісне накладення, швидкий монтаж та значно менший загальний діаметр, ніж у кабелів з подвійною ізоляцією з вогнетривкої слюдяної стрічки.

Усе це дозволяє застосовувати кабелі з ізоляцією з кремнійорганічної силіконової гуми у найвідповідальніших сферах життя: в аеропортах, швидкісних залізничних магістралях, великих готельних комплексах, лікарнях, суднобудівній галузі тощо.

Обидва варіанти конструктивного виконання забезпечують відповідність нормативним вимогам протистояння відкритому вогню протягом встановленого часу. А вибір матеріалу ізоляції повинен здійснюватися ще на етапі проектування на основі розрахунків вогнестійкості. При цьому необхідно передбачити усі заходи, спрямовані на безпеку людей та функціонування систем і устаткування, виходячи з прогнозованого часу евакуації, збільшеного на випадок непередбачених ситуацій.

Вогнестійкі кабеліПідсумок

Як бачимо, вогнестійким називається кабель, що здатен витримувати вогонь протягом тривалого часу і при цьому нормально функціонувати. Головною метою його застосування є збереження працездатності систем евакуації та аварійно-рятувального обладнання під час пожежі чи іншої надзвичайної ситуації.

На сьогоднішній день вогнестійкі кабелі переважно використовуються для аварійного живлення протипожежного обладнання, пожежної сигналізації, вентиляції та освітлення. При цьому вони також застосовуються у якості вогнетривкої альтернативи стандартним кабелям у сучасних житлових, муніципальних і промислових будівлях. Кабельний завод «ЄВРОПАН» виготовляє силові вогнестійкі кабелі з ізоляцією з керамоутворюючої силіконової гуми та оболонкою з безгалогенної композиції (N)НХН FE 180/E30, (N)НХН FE 180/E90, екрановані кабелі (N)HXСH FE180/E30, (N)HXСH FE180/E90 та броньовані вироби (N)HXВH FE180/E30, (N)HXВH FE180/E90. Також ми випускаємо кабелі зв’язку та сигналізації JE-HH FE180/E30 …LG, JE-HH FE180/E90 …LG, JE-HH FE180/E30 …BD, JE-HH FE180/E90 …BD та їх екранований варіант виконання JE-H(St)H FE180/E30 …LG, JE-H(St)H FE180/E90 …LG, JE-H(St)H FE180/E30 …BD, JE-H(St)H FE180/E90 …BD. І постійно працюємо над вдосконаленням технології виробництва та розширенням асортименту.