Однією з основних проблем сучасної енергетики є проблема її джерел. Як відомо, населення планети Земля поступово зростає, а з ним зростає і споживання електроенергії. На сьогоднішній день близько 90% усієї енергії людство отримує за рахунок органічних видів палива – нафти, вугілля та газу. Ці джерела енергії прийнято називати невідновлюваними, оскільки швидкість їх нагромадження в надрах Землі приблизно у 106 разів менша швидкості їх витрачання. Зменшення запасів паливних корисних копалин стимулює людство до пошуку ефективних способів використання альтернативних джерел енергії. Зокрема, тепла Землі, енергії сонця, вітру, океану, припливів та відпливів, біогазу тощо.

Одним з найбільш перспективних джерел відновлювальної електроенергії є пряме перетворення сонячного випромінювання в електрику в напівпровідникових сонячних елементах.

Кабель для фотогальванічних електричних установок SOLAR H1Z2Z2-K

Загальновідомо, що сонце випромінює величезну кількість енергії та є майже невичерпним її джерелом. За підрахунками деяких вчених, воно щодня продукує енергію, яку людство використовує протягом цілого року, а тому такої кількості енергії має вистачити на сотні і навіть тисячі років! Крім того, це екологічно чиста енергія, що з урахуванням все наростаючого обсягу екологічних проблем, пов’язаних з використанням традиційних енергоресурсів, тільки сприяє розвитку сонячної енергетики.

Перетворюється енергія сонячного випромінювання на електрику у так званих сонячних електростанціях. Їх основу формують сонячні панелі (які також називають сонячними батареями або фотоелектричними модулями) та інвертор напруги. Сонячні панелі поглинають сонячне світло та перетворюють його на електрику, а інвертор перетворює постійний струм у змінний, а потім подає енергію в електромережу. Цю корисну електроенергію можна використовувати безпосередньо для живлення приладів або зберігати в батареї та використати пізніше, коли сонце не світить.

Кабель для фотогальванічних електричних установок SOLAR H1Z2Z2-KОбов’язковим елементом будь-якої сонячної електростанції є сонячні кабелі. Вони призначені виключно для застосування у фотоелектричних системах та використовуються для з’єднання сонячних панелей та інших електричних компонентів фотоелектричної системи. Характеризуються високою механічною міцністю, стійкістю до ультрафіолетового випромінювання та озону, хімічних речовин і олій, витримують високі температури та сурові погодні умови, мають чудові вогнезахисні властивості, поширюють дим з низькою потужністю і містять нульовий або низький рівень галогенів.

Нерідко, встановлюючи сонячну електростанцію, інвестори обирають найкращі модулі та інвертори, але не звертають належної уваги на кабелі, забуваючи, що саме їм ми завдячуємо ефективною та безпечною роботою фотоелектричної установки. Тож дозвольте представити вам один з найвідоміших, найякісніших та найнадійніших сонячних кабелів – Solar H1Z2Z2-K.

Кабель для фотогальванічних електричних установок SOLAR H1Z2Z2-K

Виготовлений відповідно до суворого європейського стандарту EN 50618, ретельно протестований шляхом тривалих випробувань та сертифікований акредитованою лабораторією, SOLAR H1Z2Z2-K виробництва Київського кабельного заводу «ЄВРОПАН» призначений спеціально для сонячних установок. Його робоча напруга 1,5 кВ постійного струму, максимально допустима напруга постійного струму – 1,8 кВ та номінальна напруга 1,0/1,0 кВ змінного струму. Серцевина кабелю – це гнучка багатодротяна жила з м’якого лудженого мідного дроту, укладена в двошарову поліетиленову оболонку, що надійно захищає кабель від атмосферних впливів: снігу, дощу, озону, температурних коливань та ультрафіолетового випромінювання.

Кабелі SOLAR H1Z2Z2-K призначені для з’єднання фотоелектричних модулів між собою, з’єднання вузлів модулів з інвертором, а також для підключення джерел живлення у фотогальванічних електричних установках. Завдяки своїй високій стійкості до навколишнього середовища вони підходять для підключення будь-якого типу фотоелектричних систем, від панелей, встановлених на дахах будинків до великих сонячних електростанцій. Використовуються для внутрішніх та зовнішніх стаціонарних установок, а також всередині трубопроводів та систем.

Кабель для фотогальванічних електричних установок SOLAR H1Z2Z2-K

Довговічні, стійкі до механічних навантажень та впливу погодних явищ, у випадку пожежі не розповсюджують горіння і виділяють мінімальну кількість токсичних речовин, диму та газів. Підходять для постійного використання поза приміщеннями протягом тривалого часу, у мінливих та суворих кліматичних умовах.

До кабелів для сонячних панелей висувають особливі вимоги. Термін їх експлуатації повинен бути не меншим терміну служби всієї фотоелектричної системи, а це приблизно 25-30 років. І протягом цього часу струмопровідні жили повинні залишатися цілими при екстремальних температурах навколишнього середовища. Тому, кабелі SOLAR H1Z2Z2-K, виробництва ТОВ «ЄВРОПАН» розроблені та випробувані для роботи за нормальної максимальної температури провідника +90°C і температурі навколишнього середовища до +60°C, що забезпечує термін служби кабелю не менше 30 років. А от при температурі провідника +120°C і максимальній температурі навколишнього середовища +90°C, час роботи кабелю скорочується до 20 000 год, що приблизно відповідає строку у 2 роки і 3 місяці.

Температурний діапазон експлуатації SOLAR H1Z2Z2-K знаходиться в межах від -40°С до +90°С. А допустима температура при прокладанні кабелю становить від -25°С до +60°С.

Під час виробництва кабелів SOLAR H1Z2Z2-K Київський кабельний завод «ЄВРОПАН» використовує матеріали найвищої якості, а працівники акредитованої лабораторії ретельно слідкують аби кінцевий продукт пройшов суворий контроль якості на відповідність стандарту EN 50618.

Кабель для фотогальванічних електричних установок SOLAR H1Z2Z2-K

На сьогоднішній день сонячна енергія є одним із найбільш ефективних джерел відновлюваної енергії, а технології, що постійно розвиваються вже зараз перетворили її на багатомільярдну, швидкозростаючу галузь, яка продовжує підвищувати свою рентабельність і має найбільший потенціал серед усіх відновлюваних джерел електроенергії. Сонячна енергія може використовуватись як для приватних домогосподарств, так і у промисловому масштабі. А окрім самозабезпечення екологічно чистою електроенергією, встановлення сонячних електростанцій дозволяє їх власникам продавати надлишки виробленої електроенергії за державною програмою закупівлі електроенергії «Зелений тариф», що у свою чергу сприяє швидкій окупності станцій та дозволяє в майбутньому отримувати стабільний дохід у євровалюті. Тож якщо ви вирішили встановити власну домашню сонячну електростанцію, або професійно займаєтесь проектуванням фотомодульних станцій, фахівці кабельного заводу «ЄВРОПАН» радо допоможуть вам обрати якісний сонячний кабель H1Z2Z2-K, виготовлений на базі інноваційного обладнання для монтажу моно- і полікристалічних панелей мережевих, автономних та гібридних систем СЕС. А також підібрати потрібний переріз кабелю з урахуванням довжини траси, способу прокладання, температури та інших факторів аби забезпечити тривалу і безперебійну роботу вашої сонячної електростанції.