Серед найбільш популярних видів кабельної продукції сміливо можна назвати кабель ВВГ та його модифікації.

ВВГ – це силовий кабель з мідними жилами, полівінілхлоридною ізоляцією та оболонкою. Він є одним з найвідоміших, найпопулярніших та найнадійніших силових кабелів, які використовуються для монтажу всередині приміщень. ВВГ призначений для передачі і розподілу електричного струму у стаціонарних електроустановках, розрахованих на змінну напругу 660 і 1000 Вольт частотою 50 Герц.

Застосування мідних провідників у конструкції кабелю наділяє ВВГ усіма перевагами цього матеріалу. А таких переваг дуже багато. Це і висока електропровідність, і здатність витримувати високу напругу, виявляючи мінімальні ознаки зносу, пластичність і висока міцність на розрив. Мідь відрізняється повільною окислюваністю та хімічною стійкістю. А гнучкість металу полегшує установку та ремонтопридатність проводки, виконаної за допомогою ВВГ. Мідний кабель практично не потребує обслуговування і є одним з найбільш безпечних варіантів організації електропостачання об’єктів.

Полівінілхлоридна ізоляція ВВГ забезпечує кабель стійкістю до механічних пошкоджень та займання, високою деформаційною і термічної стійкістю, забезпечує малі втрати і високий показник допустимого струму навантаження. Завдяки легкості, еластичності і великому радіусу вигину ПВХ-ізоляції, кабель ВВГ можна застосовувати на складних трасах. ПВХ-ізоляція досить стійка до агресивних хімічних сполук і вологи, володіє відмінними діелектричними властивостями і відрізняється невисокою вартістю.

Втім, головною перевагою даної марки кабелю є наявність великої кількості різних модифікацій ВВГ, здатних задовольнити практично будь-які потреби.

ВВГ випускають у різних конструкційних виконаннях. Він може бути виготовлений як з використанням монолітних (однодротових) жил, так і сконструйованим за допомогою багатодротових жил. Подібна конструкція полегшує монтаж виробів, оскільки мідь метал досить жорсткий і монолітні електричні жили великого перерізу призведуть до того, що такий силовий кабель буде дуже складно зігнути.

Форма жил також може бути різною: круглою або секторною. Остання частіше застосовується при великих перерізах для зменшення діаметру кабелю. Залежно від форми жил та їх числа, кабель ВВГ може мати різну форму: круглу, квадратну, плоску, трикутну і навіть п’ятикутну.

 

Чому ВВГ?

У деяких модифікаціях ВВГ простір між струмопровідними жилами може бути заповнений пластикатом, конструкція інших може містити додатковий захисний екран і навіть броню, а оболонка ВВГ може бути виконана з ПВХ різних видів.

Чому ВВГ?

Одним з найпоширеніших різновидів ВВГ є кабель ВВГ-П. Переріз даної марки не круглий, а плаский.

Така форма обумовлена ​​тим, що жили ВВГ-П розташовані паралельно. Що у свою чергу ідеально підходить для прокладання під шаром штукатурки чи бетону, у заглибленнях гіпсокартону, під ламінатом, у плінтусних кабельних каналах, трубах та кабельних лотках, для монтажу прихованої проводки і в інших місцях, де важлива економія простору. Саме такий різновид кабелю ВВГ виконаний з ПВХ, що не поширює горіння – ВВГ-Пнг найбільш часто використовується для прокладання проводки у квартирах, офісах та виробничих приміщеннях.

Чому ВВГ?

ВВГз – це різновид кабелю ВВГ у якому простір між ізольованими жилами заповнений джгутами з ПВХ або гумовою сумішшю. Заповнення надає кабелю додаткову герметизацію і механічну стійкість. А використовується даний різновид в умовах, де необхідне ущільнення кабелю при введенні в електроустаткування.

Чому ВВГ?ВВГЭ – це екранований кабель ВВГ. Його особливістю є наявність екрану, що запобігає поширенню електричних та магнітних полів. Такий додатковий екран захищає кабель від зовнішніх електромагнітних імпульсів та не дозволяє електромагнітним полям, що виникають всередині кабелю впливати на кабелі, прокладені поруч. ВВГЭ використовується при спільному прокладанні кабелів різного призначення в одній траншеї, лотку або кабельному каналі, а також інших місцях, де необхідний захист електричних ланцюгів від впливу зовнішніх електромагнітних полів.

Чому ВВГ?

АВВГ є алюмінієвим аналогом ВВГ, що коштує значно дешевше мідного кабелю.

Незважаючи на ряд недоліків алюмінієвих провідників, такий кабель доцільно використовувати при прокладанні потужних трас великою протяжністю. А також, завдяки легкій вазі, що приблизно на 40% менша мідного аналога, монтаж АВВГ можна здійснювати на різних опорах та конструкціях. Застосування АВВГ здатне істотно зменшити витрати на прокладання ліній і, при правильному підборі перерізу кабелю та дотриманні правил з’єднання, мінімізувати усі негативні властивості алюмінію.

Алюмінієві кабелі також можуть бути екранованими (АВВГЭ) або виготовленими із заповненням (АВВГз).

Чому ВВГ?Існують також різновиди ВВГ підвищеної гнучкості. За ступенем гнучкості кабелі поділяються на 5 категорій, від 1 до 5. Чим вища категорія, тим більша гнучкість. Гнучкі кабелі ВВГ використовуються в умовах, які передбачають часті та виражені вигини при прокладанні у блоках, на спеціалізованих кабельних естакадах, у промислових приміщеннях, а також у звичайних житлових будинках у якості електропроводки. До таких кабелів належать, наприклад, ВВГ3 і ВВГ5.

Для виконання побутової електропроводки використовують так звані негорючі різновиди ВВГ. Ізоляція таких провідників не поширює горіння, а вироби мають додаткове маркування «нг». Саме ВВГнг є найпопулярнішим кабелем, що використовується для прокладання домашньої електропроводки. Він слугує для монтажу розподільчих щитів освітлення, вимикачів, силових розеток, стаціонарних машин та інших механізмів.Чому ВВГ?

Виготовлений в ізоляції із самозгасаючого ПВХ пластикату, ВВГнг використовується також для прокладання у пожежонебезпечних приміщеннях, за гіпсокартонними перекриттями, у підвісних стелях, дерев’яних будинках, ванних кімнатах, саунах та лазнях. А також застосовується при монтажі в пучках, оскільки у разі займання одного з кабелів полум’я не пошириться на інші кабелі, а пожежа буде локалізована.

Ще одним, вельми поширеним, різновидом негорючого кабелю ВВГ є модифікація ВВГнгд або ВВГнг-LS. Літери «LS» являють собою абревіатуру від англійського «low smoke» та означають «низький рівень диму». Такий кабель теж не поширює горіння і під впливом вогню практично не утворює дим та газ. Завдяки цій особливості ВВГнгд (нг-LS) використовується у громадських місцях (навчальних і медичних установах, торгових центрах, адміністративних приміщеннях, супермаркетах тощо) та інших об’єктах масового скупчення людей, до яких пред’являються підвищені вимоги пожежної безпеки і дозволяє людям, у разі виникнення пожежі, евакуюватися без шкоди для здоров’я.

Чому ВВГ?

ВВГнгд (нг-LS) широко застосовується для групового прокладання. Використовується у виробничих і житлових приміщеннях, трансформаторних підстанціях і щитових, а також для облаштування систем аварійного живлення.

Існують також модифікації ВВГ на основі вогнетривкого пластикату, здатні повністю протистояти дії відкритого вогню протягом декількох хвилин. Такий різновид позначається літерами FR («fire resistance» – вогнестійкість). Найбільш відомими вогнестійкими різновидами ВВГ є ВВГнг-FRLS і ВВГЭнг-FRLS. Їх конструкція містить вогнезахисний бар’єр у вигляді слюдяної стрічки, накладеної на струмопровідні жили. А сферою застосування є виробничі підприємства, атомні станції та вибухонебезпечні зони. Подібні провідники зберігають працездатність навіть під час пожежі і використовуються для монтажу систем пожежогасіння та безпеки. При виникненні пожежі вони не горять, а плавляться, виділяють мінімальну кількість токсичних продуктів горіння та диму, зберігають працездатність аварійно-рятувального обладнання від 90 до 180 хвилин і забезпечують безпеку людей, дозволяючи їм спокійно евакуюватися з палаючого приміщення.

Серед негорючих кабелів ВВГ також слід виділити марку ВВГнг-LSLТх.

Це кабель зі зниженим димо- та газовиділенням і низькою токсичністю продуктів горіння. Його ізоляція складається з малогорючого пластифікату, який під час горіння утворює менше диму, а сам дим відрізняється малої отруйною здатністю. Літери LS («low smoke») позначають низький рівень диму, а маркування LТх («low toxic») вказує на знижену токсичність продуктів горіння. Такі провідники зазвичай застосовують у соціальних установах: будинках престарілих, лікарнях, дитячих закладах, спальних корпусах освітніх установ, санаторіїв і будинків відпочинку, готелях та гуртожитках. А також використовують при обладнані спортивних споруд, метрополітену та об’єктів атомної енергії.Чому ВВГ?

Закордонним аналогом кабелю ВВГ є кабель марки NYM.

Виконаний за німецьким технологічним стандартом, NYM має тришаровий ізоляційний захист та поліпшені характеристики. Це також мідний силовий кабель з ізоляцією з ПВХ пластикату і зовнішньою оболонкою з негорючого ПВХ. А основною особливістю даної марки є наявність додаткового негорючого заповнювача з крейдонаповненої невулканізованої гумової суміші. Суміш нанесена зверху скручених ізольованих жил і заповнює порожнини між ними. Така конструкція істотно підвищує пожежобезпечність кабелю, надає йому підвищену міцність та термостійкість, забезпечує герметизацію з’єднань і збільшує гнучкість. Кабель стійкий до стрибків напруги, складних зовнішніх умов, вологостійкий та еластичний.

Чому ВВГ?NYM ідеально підходить для прокладання у дерев’яних будинках, житлових приміщеннях, адміністративних, торгівельних і промислових спорудах, а також у соціальних установах: дитячих садках, школах та лікарнях. Кабель активно використовується для монтажу вимикачів, розеток, нерухомих механізмів, ланцюгів освітлення і ліній стаціонарного обладнання. Застосовується для зовнішньої та прихованої прокладки: у цегляних кладках, під штукатуркою або шаром бетону, у вигнутих кабель-каналах і гофротрубах. І також як ВВГ, при прокладанні на відкритому повітрі потребує захисту від сонячного світла.

На відміну від ВВГ, кабель NYM завжди має тільки мідні цільнодротяні жили (моножили). І призначений для монтажу силових та освітлювальних мереж у промислових і житлових будівлях максимальною напругою до 660 вольт (300/500/660) частотою 50 Гц. Випускається тільки круглого перерізу, що робить його незручним при прокладанні під штукатуркою або закладці в бетон. Але при цьому, у порівнянні з ВВГ будь-якого виду NYM більш стійкий та зручний в роботі.

Характеристики кабелю NYM схожі з такими марок ВВГнг і ВВГнгд. Їх переважно використовують для монтажу електропроводки у квартирі або будинку, підключення до електрощитка на поверсі та для індивідуального підключення потужних споживачів. А оскільки вартість NYM істотно вища ВВГ, то споживачі нерідко віддають перевагу вітчизняній продукції.

Слід пам’ятати, що більшість різновидів ВВГ не призначені для прокладання у ґрунті без додаткового захисту від механічних пошкоджень. Проте існують броньовані різновиди кабелю, здатні вирішити і це завдання. До них належить кабель ВБбШв.

Чому ВВГ?Він виготовлений із захисною бронею у вигляді сталевих стрічок під шаром полівінілхлоридної оболонки. Такий кабель можна використовувати як для прокладання під землею, так і у трубах на відкритому повітрі. Він призначений для електричних установок, прокладання мереж між будинками і спорудами, живлення вуличних світильників та виконання відгалужень в траншеях під землею.

Броньований кабель може бути виконаний не тільки з мідними жилами, а й з алюмінієвими. Останній маркується АВБбШв.

Підсумовуючи наш огляд, сміливо можна стверджувати, що кабель ВВГ один з найбільш популярних та надійних силових кабелів та є лідером на ринку силової кабельної продукції. Це чудовий варіант для монтажу електричних мереж у житлових приміщеннях і комерційних об’єктах, прокладання електропроводки прихованого або відкритого типу. Може використовуватися для монтажу на відкритому повітрі (при використанні захисту від ультрафіолету), у вологих і сухих приміщеннях, у шахтах, блоках, колекторах, приміщеннях з високою корозійною активністю і пожежонебезпечних приміщеннях. Використовуватися для різних побутових потреб: підключення електричних теплих підлог, систем вентиляції і кондиціонування, а також побутового, виробничого і торгового устаткування.

Має широкий діапазон робочих температур, що знаходиться в межах від -50°С до +50°С. А також випускається у холодостійкому виконанні (витримує до -60°С і маркується літерами «ХЛ») і тропічному виконанні (з буквеним індексом «Т», стійкий до впливу цвілевих грибів).

Кабельний завод «ЄВРОПАН» випускає кабелі ВВГ різних видів, кожен з яких доступний для замовлення у різних типорозмірах. Ознайомитися з асортиментом та технічними характеристиками продукції можна на сайті або за допомогою каталогу наших виробів.