У даній статті ми спробуємо розібратися що саме прийнято називати кабельно-провідниковою продукцією, які існують її типи та як і за якими параметрами класифікують її різновиди. А також детальніше розглянемо класифікацію кабельно-провідникової продукції за сферами застосування.

Кабельно-провідникова продукція – це сукупність кабельних виробів, які використовуються для передачі та розподілу електричної енергії, сигналів або інформації. Серед них розрізняють кабелі, проводи та шнури.

Класифікація кабельно-провідникової продукції

Провід або електричний дріт – це загальна назва виробів, що складаються з одного або кількох неізольованих або ізольованих дротів, які часто покриті легкою оболонкою. Проводи недорогі та прості у використанні, слугують для з’єднання джерела електричного струму зі споживачем, монтажу електричних пристроїв і рухомого складу, виконання з’єднань у розподільчих щитах та прокладання внутрішніх електричних мереж у спеціальних каналах (трубах, коробах, порожнинах будівельних конструкцій тощо). Існують також так звані «голі» та самоутримні проводи, що застосовуються для повітряних ліній електропередачі. Ступінь захисту проводу від зовнішніх факторів і механічних пошкоджень набагато нижчий, ніж у кабелю, тому і сфера застосування проводів обмежена.

Шнур – це різновид електричного дроту, що відрізняється високою гнучкістю та зносостійкістю при тривалому використанні. Це будь-який відрізок проводу з вилкою на кінці, який кожен з нас використовує для ввімкнення приладів у розетку. Найчастіше шнури використовуються для підключення до електромережі електричних машин, приладів, радіоапаратури, телефонних станцій та інших побутових пристроїв. Шнур – це чи не єдиний вид кабельно-провідникової продукції добре відомий абсолютно кожному споживачу.

Слабка захищеність проводів та шнурів від впливу зовнішніх факторів і механічних пошкоджень, непристосованість до прокладання у землі та під водою зумовила появу більш захищених виробів для створення електричної системи – кабелів.

Кабель – це виріб, що складається з однієї або кількох ізольованих жил у захисній оболонці. По суті, це один або кілька дротів, захищених ізоляцією та оболонкою. Подвійний ізоляційний шар забезпечує надійний захист струмопровідних елементів від вологи, ультрафіолету, агресивних речовин, а також можливих пошкоджень під час монтажу. Завдяки захисту, саме кабелі можна прокладати у землі, воді та у повітрі.

Класифікація кабельно-провідникової продукції

Спершу усі кабелі та проводи були лише силовими, їх єдиним завданням була передача електроенергії. Проте згодом, серед них почали розрізняти вироби, що використовуються для побутових потреб та високовольтні. Побутові провідники розраховані на невелику напругу в межах 110-380 В. А високовольтні кабелі використовуються для прокладання мереж між містами та електростанціями і здатні витримувати напругу до 150 000 В.

Розвиток телефонного зв’язку сприяв виникненню нового типу кабельних виробів. Їх почали використовувати вже не для організації електропостачання і проведення високої напруги, а для передачі інформаційних сигналів. За допомогою таких проводів і сьогодні здійснюють проведення телефонних ліній у житлові та офісні приміщення.

Тим часом людство продовжувало розвиватися і винайшло радіо та телебачення. А з ними і новий тип кабелів і проводів, які використовують для з’єднання антен та приймальних пристроїв. Певний час у товарній групі низьковольтної кабельної продукції розрізняли лише телефонні та антенні різновиди інформаційних кабелів. Проте розвиток комп’ютерних мереж спричинив подальшу еволюцію кабельно-провідникової продукції. З’явилось чимало різновидів інформаційних кабелів, кабелів, що використовуються для з’єднання персональних комп’ютерів у єдину мережу та для підключення до інтернету. Більшість з них використовується у вузькоспеціалізованих сферах.

Сучасний асортимент кабельно-провідникової продукції нараховує сотні марок кабелів, проводів та шнурів різноманітного призначення. Класифікують зазначені вироби за цілою низкою ознак: сферою застосування, конструкцією, ступенем ізольованості, особливостями прокладання тощо. Залежно від сфери застосування найчастіше розрізняють:

  • силові кабелі низької, середньої та високої напруги;
  • силові гнучкі кабелі;
  • контрольні кабелі;
  • кабелі зв’язку (симетричні, коаксіальні, телефонні, телефонні розподільчі);
  • кабелі радіочастотні;
  • кабелі управління;
  • кабелі оптичні;
  • низьковольтні проводи та шнури;
  • кабелі спеціального призначення.

Силові кабелі призначені для передачі і розподілу електроенергії у стаціонарних установках. Вони застосовуються для прокладання ліній електропередачі, монтажу електропроводки у приміщеннях, живлення промислового обладнання. Найвідомішими представниками даної групи є мідний кабель ВВГ та різноманітні варіанти його виконання: з заповненням, захисним екраном, плаский, броньований, а також алюмінієвий аналог даного кабелю АВВГ.

Силові гнучкі кабелі призначені для нестаціонарного прокладання і представлені виключно продукцією з мідними провідниками. Серед найвідоміших представників даної групи можна відзначити КГТП і КГНВ.

Контрольні кабелі використовуються з метою контролю за параметрами роботи електрообладнання та його живлення. Представлена дана група як кабелями для стаціонарного прокладання КВВГ і АКВВГ, так і гнучким кабелем КГВВ у різних варіантах виконання.

Кабелі зв’язку передають сигнали та інформацію. Застосовуються вони для організації проводового електрозв’язку та сигналізаційних систем. Серед них розрізняють високочастотні кабелі (слугують для прокладання ліній зв’язку на далекі відстані) та низькочастотні – для монтажу ліній місцевого зв’язку. Найпопулярнішими представниками цієї групи є ТПП, ТПВ, ТЗК, ТЗГ, КМБ, КМГ, МКСГ.

Радіочастотні та оптичні кабелі дозволяють передавати високочастотну енергію від антен до радіотехнічних та електронних пристроїв і в зворотному напрямку. Слугують для транспортування різних сигналів, імпульсів та інформації цифрового типу у різних діапазонах. Найпопулярніші марки даного класу РК, РД, РС.

Кабелі управління дозволяють дистанційно керувати роботою електроустановок, слугують для транспортування малопотужних сигналів від датчиків до пристроїв контролю та управління механізмами на відстані. Популярні модифікації КПВ, КРШС, КРШУ, КГВВ та інші.

Кабелі спеціального призначення – це продукція вузьконаправленого спеціального призначення. Вона може використовуватися для обладнання роботи на монтажних лініях та транспортних системах. Сюди ж можна віднести термостійкі та вогнестійкі кабелі, а також кабелі для сонячних панелей тощо.

Проводи за призначенням можна розділити на такі типи: установочні, обмоткові та монтажні.

Установочні проводи слугують для розподілу електроенергії, прокладання нерухомих електропроводок, підключення до мережі різноманітних споживачів та монтажу силових і освітлювальних електромереж. Найпопулярніші марки таких проводів АПВ та різні варіанти виконання ПВС.

Обмоткові проводи слугують для виготовлення обмотки електроустановок, ділянок та елементів електричних механізмів, вимірювальних приладів та регулюючих пристроїв. Серед них можна відзначити проводи марки ПЭЛ, ПЭВ, ПЛБД, ПСД.

Монтажні проводи найчастіше використовуються для передачі струму у середині електроприладів. Застосовуються для з’єднання між собою радіодеталей та елементів електронної апаратури. Це приміром: МГТФ, МГШВ, МЛП, МСТП.

Класифікація кабельно-провідникової продукції

Також проводи поділяють на ізольовані та неізольовані. Їх використовують для передачі електричної енергії за допомогою повітряних ліній електропередачі. Серед неізольованих, так званих «голих» проводів слід відзначити А, АС, М. А ізольовані проводи представлені маркою СИП.

Як бачимо, проводи та кабелі відрізняються один від одного не лише конструктивно, а й сферою застосування. Пріоритетне застосування кабелів – це об’єкти промислово-господарського призначення, у той час як проводи і шнури активно використовуються у побуті.

І кабелі, і проводи класифікують також за номінальною напругою (низьковольтні та високовольтні), типом ізоляції (резинова, паперова, поліетиленова, полівінілхлоридна), гнучкістю (для рухомого або стаціонарного з’єднання), кількістю жил та матеріалом провідника, площею перерізу, а також класифікація кабелів може відображати їх певні конструктивні особливості. Охопити усі ці типи класифікації у рамках однієї статті неможливо, тому ми продовжимо розглядати цю тему у наших наступних публікаціях.

Класифікація кабельно-провідникової продукції